نکات مهم در انتخاب رنگ برای دکوراسیون خانه
یکی از مهمترین فاکتورها در طراحی داخلی منزل و محیطهای مختلف، رنگ است. رنگ به فضا شخصیت و هویت میبخشد و به همین دلیل، نقش تعیینکنندهای در زیبایی محیط دارد. یکی از سوالاتی که بسیاری از افراد از متخصصان و طراحان دکوراسیون داخلی میپرسند این است که رنگ منزل، دفتر کار، فروشگاه یا مطب را بر چه اساسی انتخاب کنیم؟ اصلاً چه رنگی انتخاب کنیم که از نظر بینندگان، زیبا و شکیل جلوه کند؟ در این مقاله تصمیم داریم در مورد نقش و تاثیر رنگ در دکوراسیون داخلی صحبت کنیم و چند مورد از اصول و قوانین انتخاب رنگ برای دکوراسیون داخلی را توضیح دهیم. در صورتی که شما هم تمایل دارید اطلاعات جامع و کارآمدی در مورد رنگ و نقش آن در دکوراسیون داخلی کسب کنید، تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید.
5 مورد از مهمترین تأثیرها و کاربردها
انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی، بسیار مهم است و به آگاهی از روانشناسی رنگ و دانش ترکیب رنگها نیاز دارد؛ از این رو است که خانوادهها و مدیران بسیاری به کمک گرفتن از متخصصان یا یک شرکت دکوراسیون داخلی معتبر اهمیت میدهند. در این بخش از مقاله میخواهیم 5 مورد از مهمترین تأثیرها و کاربردهای رنگ در دکوراسیون داخلی را توضیح دهیم:
- رنگها فضا را زیباتر و دلنشینتر میکنند: فضای بیرنگ، عموماً روح و شور و حال خاصی در آن به چشم نمیخورد. این رنگها هستند که محیط را زیباتر و دلانگیزتر میکنند. البته انتخاب رنگها باید هوشمندانه باشد تا فضا، پر انرژیهای متضاد نشود. فضاهای رنگارنگ، زیبایی خاصی ندارند.
- رنگها باعث ایجاد هماهنگی بین اجزای فضا میشوند: وقتی مبلمان در یک خانه به رنگ سبز باشد، لازم است رنگ فرش، کاغذ دیواری، پردهها و سایر اجرای دکوراسیون داخلی، با آن هماهنگ باشد. در واقع هماهنگی رنگها باعث هماهنگی بین اجرای دکوراسیون داخلی میشود و خانه را دلنشین میکند. تضاد بین رنگها، جذابیت و زیبایی فضا را از بین میبرد.
- رنگها، باعث میشود فضا دلبازتر جلوه کند: تاثیر رنگ در دکوراسیون داخلی به گونهای است که باعث میشود فضای خانه در چشم بیننده، بزرگتر و دلبازتر جلوه کند. در صورتی که منزل شما کوچک است، کافی است رنگ دکوراسیون داخلی آن را روشن انتخاب کنید تا خانهتان دلبازتر شود.
- رنگها، انرژی خاصی در خانه جاری میکنند: هر کدام از رنگها انرژی خاص خودشان را دارند؛ به همین دلیل حضور هر کدام از رنگها در خانه باعث میشود که انرژی خاصی در سرتاسر فضا جاری شود. به عنوان مثال اگر از رنگهای زرد، نارنجی، قرمز، سبز، آبی و صورت استفاده کنید، شادی و انرژی مثبت دلپذیری در خانه جریان پیدا میکند.
- جداسازی فضاها از یکدیگر، یکی دیگر از کاربردهای رنگ در دکوراسیون داخلی است: یکی دیگر از کاربردهای مهم و اساسی رنگها در دکوراسیون داخلی، جداسازی فضاها از یکدیگر است. به عنوان مثال در منازل با متراژ کوچک میتوانید برای پذیرایی، یک رنگ مشخص و برای اتاق خواب، رنگی دیگر در نظر بگیرید.
چند کلمهای در مورد تقسیمبندی رنگها: رنگهای گرم و سرد
رنگها به طور کلی به دو دسته «گرم» و «سرد» تقسیم میشوند. رنگهای گرم مثل قرمز، نارنجی، زرد، حس گرما، انرژی، شور و هیجان را به بیننده، منتقل و در فضا جاری میکنند. رنگهای سرد مثل سبز، آبی و بنفش، سرشار از حس آرامش و سکوت هستند و به فضا وسعت میبخشند و آن را دلبازتر جلوه میدهند. البته یک سری رنگها هم حالت خنثا دارند و انرژی چندانی به محیط منتقل نمیکنند. رنگهای سفید، خاکستری، قهوهای، سیاه و بژ، چند مورد از معروفترین رنگهای خنثا هستند.
تاثیر رنگهای مختلف در دکوراسیون داخلی
در این بخش از مقاله تصمیم داریم با تاثیر چند مورد از رنگهای مختلف در دکوراسیون داخلی آشنا شویم. رنگهایی که در ادامه به آنها میپردازیم، متداولترین رنگها در دکوراسیون داخلی هستند و بسیار در مورد تاثیرشان سوال میشود:
1. رنگ قرمز؛ نماد ریاست، اراده و دوستی
رنگ قرمز، یکی از معروفترین رنگهای گرم است که باعث ایجاد حس عشق، رفاقت و دوستی در فضا میشود. با استفاده از این رنگ میتوانیم حس شور و هیجان را به محیط بیفزاییم. استفاده از این رنگ در ساختمانها اداری، اتاقهای کار و نشیمن، توصیه میشود. با بهرهگیری از این رنگ در ساختمانهای اداری و اتاقهای کار میتوانیم حس رهبری، عزم و اراده را به بینندگان و افراد حاضر در محیط القا کنیم. بعضی از خانوادهها از این رنگ در اتاق خواب هم استفاده میکنند تا از این راه، عشق و اشتیاق بیشتری را در اتاق جاری کنند.
البته توجه داشته باشید که استفاده بیش از حد از رنگ قرمز، حس خشم و انتقام را هم در افراد تحریک میکند؛ از این رو پیشنهاد میشود که این رنگ را با رنگهای خنثا مثل سفید یا بژ ترکیب کنید تا آرامش بیشتری بر فضا حکمفرما شود.
2. رنگ قهوهای؛ راهی برای تبدیل کردن محیط به فضایی دنج و خاص
رنگ قهوهای، رنگی خنثاست که آرامش خاصی را به محیط القا میکند و باعث میشود که فضا خیلی دنج و راحت به نظر برسد. ترکیب شدن قهوهای با رنگهای پرانرژی و پرجنب و جوش، میتواند انرژی محیط را بهخوبی تعدیل کند. رنگ قهوهای، یکی از بهترین انتخابها برای فضاهای کلاسیک است.
سعی کنید استفاده از این رنگ را کنترل کنید؛ چون با کاربرد بیش از حد آن در فضا، ممکن است حس افسردگی، پوچی و عدم فعالیت به افراد حاضر در محیط، القا شود. برخی از متخصصان دکوراسیون داخلی بر این باور هستند که بهتر است قهوهای را با رنگهای شاد مثل زرد، قرمز، سبز، نارنجی و سفید ترکیب کنیم تا بهترین تأثیر را بر دکوراسیون داخلی بگذارد.
3. نارنجی؛ نماد خلاقیت، انرژی بالا، انگیزه، شادی و گرما
نارنجی، نماد آفتاب و طبیعت است و به همین دلیل انرژی بالا، انگیزه، گرما و سرزندگی خاصی با خودش به همراه دارد. طیفهای نارنجی، تأثیر مثبتی روی روان آدمی میگذارند و میتوانند انعکاس شهرت، ثروت و موفقیت باشند. رنگ نارنجی برای اتاق خواب نیز مناسب است، ولی بهتر است آن را با رنگهای خنثا تعدیل کنید. این رنگ، اشتهاآور نیز هست. پس اگر اهل رژیم و لاغری هستید، از این رنگ در آشپزخانه و فضاهای اطراف آن استفاده نکنید.
4. زرد؛ نماد خوشبینی، شادی، بهرهوری و طراوت
رنگ زرد، بسیار نشاطآور است و فضا را غرق شادی میکند. این رنگ با خرد و هوش نیز در ارتباط است و به همین دلیل معمولاً بهرهوری افراد را افزایش میدهد. توجه داشته باشید که رنگ زرد، یکی از رنگهای اشتهاآور است و برای استفاده در رستورانها و سالنهای غذاخوری، عالی است. رنگ زرد باید با رنگهای خنثا مثل خاکستری تعدیل شود؛ چون فشار خون را بالا میبرد و احتمال دارد که افراد حاضر در محیط را عصبانی کند.
5. سبز؛ یادآور آرامش، ثبات و پایداری
سبز، رنگ طبیعت است؛ طبیعتی که برای همه انسانها، آرامش، امنیت و ثبات خاطر به ارمغان میآورد و انرژیهای منفی را از آنها دور میکند. رنگ سبز، به کاهش سطح فشار خون نیز کمک میکند. توجه داشته باشید که رنگ سبز تیره، ممکن است حس حرص و حسادت را در افراد برانگیزد. امنیت، ثبات و پایداری نهفته در رنگ سبز باعث شده است که خانوادهها و مدیران بسیاری از این رنگ در دکوراسیون داخلی منزل، شرکت یا دفتر کار خود استفاده کنند.
6. آبی؛ نماد آرامش، خونسردی، خرد، جدیت و سلامتی
آبی، یکی از آرامشبخشترین رنگهاست و خصوصاً رنگ آبی روشن و آبی آسمانی، تأثیر درمانی هم بر ذهن انسان میگذارند. این رنگ، ضربان قلب، سوختوساز بدن و فشار خون را کنترل میکند و از این راه، در مدیریت اضطراب و استرس در بدن نقش دارد.
استفاده از این رنگ در اتاق خواب و آشپزخانه پیشنهاد میشود. استفاده از رنگ آبی در اتاق نشیمن و دفاتر کار، حس ظرافت، لوکس بودن و برتری را به افراد حاضر در محیط القا میکند. رنگ آبی، به دلیل زیبایی و تأثیر مثبت روانی آن، یکی از بهترین رنگها برای دکوراسیون داخلی مدرن به شمار میرود.
7. بنفش؛ نماد ظرافت، تجمل، خلاقیت، آرامش و پیچیدگی
بنفش، یکی از رنگهای عالی برای نمایش تجمل و برتری است. این رنگ برای برانگیختن خلاقیت در وجود افراد هم عالی است. اگر از طیفهای روشنتر بنفش استفاده کنید، میتواند جلوهای سلطنتی و آرام به فضای مورد نظر خود ببخشید. جالب است بدانید که اگر از این رنگ در اتاق نوجوانان استفاده کنید، حس هنر و نمایش در آنها برانگیخته میشود و در کارهای خود خلاقیت و نوآوری بیشتری به خرج میدهند.
8. صورتی؛ رنگ گرما، مهربانی، عشق، نظافت و شادمانی
صورتی، رنگی است که فوراً روی احساسات بیننده تأثیر میگذارد و ذهن او را به سمت شادمانی، مهربانی، عشق و دوستی هدایت میکند. این رنگ با رنگهای قرمز و سفید، ترکیب خوبی تشکیل میدهد و میتوانید از آن در سالن پذیرایی، اتاق نوجوانان و سرویس بهداشتی استفاده کنید.
9. مشکی؛ رنگی مناسب برای دکوراسیون داخلی مدرن
رنگ مشکی، یکی از محبوبترین رنگها برای طراحی دکوراسیون داخلی مدرن است و حس سادگی، انسجام و پیچیدگی را به محیط القا میکند. استفاده از این رنگ بهتنهایی ممکن است حس وحشت به افراد بدهد؛ به همین دلیل پیشنهاد میشود که رنگهای آبی، سفید و قرمز را با مشکی ترکیب کنید و آمیزهای جذاب به وجود بیاورید.
10. خاکستری؛ یادآور قدرت، انسجام، سبکی، سادگی و بهرهوری
خاکستری، یکی از معروفترین رنگهای خنثاست و یادآور ظرافت، سادگی، قدرت، انسجام و بهرهوری است. برخی از افراد، خاکستری را رنگی افسردگیآور میدانند؛ در حالی که یکی از بهترین رنگها برای تعدیل رنگهای گرم است. به طور کلی استفاده از رنگ خاکستری برای مبلمان، پرده و کاغذ دیواری، انتخاب مناسبی است. در صورتی که قصد دارید از خاکستری به عنوان رنگ غالب فضای خود استفاده کنید، پیشنهاد میشود که نور زیادی وارد محیط کنید تا از این طریق، فضایی گرم و دلپذیر به وجود بیاورید.
11. سفید؛ نماد هماهنگی، تمیزی، ظرافت، کمال، اعتماد و کارآمدی
تاثیر رنگ سفید در دکوراسیون داخلی، بیشتر از هر چیز خنثاسازی است. این رنگ میتواند رنگهای گرم را تعدیل کند و صلح و آرامش خاصی به فضا ببخشد. آرامش این رنگ سبب شده است که معماران ژاپنی و متخصصان کشورهای اسکاندیناوی، از رنگ سفید بیش از هر رنگ دیگری در معماری داخلی استفاده کنند.
استفاده هوشمندانه از رنگ سفید، فضا را روشنتر، دلبازتر و بزرگتر جلوه میدهد. این رنگ برای افراد مبتلا به فشار خون بالا هم مناسب است و به کنترل ضربان قلب نیز کمک میکند. برای طراحی یک مکان مدرن، میتوانید کلیه تجهیزات فضا را با رنگ سفید انتخاب کنید.
چند اصل، تکنیک و راهکار برای بهینهسازی تاثیر رنگ در معماری داخلی
در ادامه این بخش از مقاله چند مورد از نکات، اصول و تکنیکها برای بهینهسازی تاثیر رنگ در معماری داخلی را بیان میکنیم:
- استفاده از رنگهای برجسته برای ایجاد نقاط کانونی در محیط: میتوانید یکی از دیوارهای خانه (دیوار شاخص یا اکسنت وال) را با رنگی متفاوت رنگآمیزی کنید و از این راه توجه افراد حاضر در محیط را به آن دیوار جلب کنید.
- الگوی رنگهای مکمل: یکی از راههای بهینهسازی تاثیر رنگها در دکوراسیون داخلی، استفاده از الگوی رنگهای مکمل است. برای یافتن رنگهای مکمل، به چرخه رنگ توجه کنید و دو رنگی که روبرو هم هستند را بیابید. این دو رنگ، مکمل هماند. به عنوان مثال آبی و نارنجی، دو رنگ مکمل هم هستند. برای استفاده از این دو رنگ مکمل میتوانید کابینتهای آشپزخانه را به رنگ نارنجی انتخاب و دیوار پشت تلویزیون را با رنگ آبی رنگآمیزی کنید.
- الگوی مجاور: برای استفاده از این الگوی رنگ در دکوراسیون داخلی، کافی است سه رنگی که در چرخه رنگ در کنار یکدیگر قرار دارند را انتخاب کنید و از این سه رنگ در تجهیزات و عناصر دکوراسیون داخلی استفاده کنید. به عنوان مثال سه رنگ قرمز و زرد و نارنجی، سه رنگ مجاور هم در چرخه رنگ هستند.
- الگوی مثلث متساوی الاضلاع: برای استفاده از الگوی مثلث متساوی الاضلاع، میتوانید سه رنگ را روی چرخه رنگها با فاصله یکسان از یکدیگر انتخاب کنید. سه رنگ اصلی زرد،آبی و قرمز بهترین مثال برای الگوی مثلث متساوی الاضلاع هستند. همین طور ترکیب رنگی بنفش، سبز و نارنجی بسیار چشمگیر و جذاب است و ترکیب جذاب و مدرنی محسوب میشود. البته توجه داشته باشید که استفاده از سه رنگ معمولاً فضا را شلوغ جلوه میدهد؛ از این رو بهتر است از یک متخصص دکوراسیون داخلی کمک بگیرید که رنگها را به شکل هوشمندانهای استفاده کند تا فضای خانه زیاد شلوغ نشود.
- الگوی مستطیل: در الگوی مستطیل باید به چرخه رنگ مراجعه کنید و از چهار رنگ که دو به دو با یکدیگر یک گروه مکمل را میسازند، استفاده کنید. در واقع در این الگو دو رنگ سرد و دو رنگ گرم داریم که به محیط تعادل میبخشند. استفاده از الگوی مستطیل، به تخصص و دانش بالایی نیاز دارد و به همین دلیل در صورت استفاده از این الگو بهتر است از یک شرکت دکوراسیون داخلی کمک بگیرید.
- قانون 10-30-60: این الگو برای تنظیم رنگها کاربرد دارد. بر اساس این قانون باید 60 درصد از منزل را به رنگ اصلی، 30 درصد آن را برای رنگ دوم و 10 درصد فضا را به رنگ تأکیدی یا اکسنت اختصاص دهید. این قانون باعث میشود که تعادل رنگ به بهترین شکل در خانه به چشم بخورد.این قانون برای الگوهای رنگی مکمل و مجاور، بسیار مناسب است.
- الگوی تکرنگ: بر اساس این الگو، میتوانیم دکوراسیون داخلی فضای خود را با تونالیتههای مختلف از یک رنگ خاص، طراحی کنیم. البته حضور رنگهای خنثا مثل سفید و خاکستری در کنار این تونالیتهها نیز زیباست. الگوی تکرنگ در کنار رنگهای خنثا معمولاً سادگی و آرامش خاصی را برای محیط به ارمغان میآورد.